Relationsmarknadsföring

Vi skulle nog våga påstå att relationsmarknadsföring är en förutsättning för att skapa värdefulla och långsiktiga relationer med dina anställda, kunder och partners. Bakom varje företag finns människor och det är genom dem som relationerna till företaget skapas. Det handlar i slutändan om att skapa förtroendefulla och långsiktiga relationer med alla personer som på olika sätt är kopplade till din verksamhet. Känslomässiga anknytningar till ett varumärke är en av de starkaste strategierna för att bygga relationsmarknadsföring. Det gör man bäst genom att vara personlig, skapa tilltro och göra det man utlovar samt leverera en fantastisk kundupplevelse. “Show don't tell” brukar man säga inom journalistiken och detsamma kan appliceras på ditt varumärke. Visa varför din verksamhet är bra med exempel och var inte rädd för att visa upp processer, hur saker går till backstage, introducera din personal osv. 

Ett annat sätt att bygga känslomässiga relationer med dina kunder är att skapa en tvåvägskommunikation och inkludera dem i varumärket. Ett exempel kan vara att de får komma med idéer till en ny produkt, att låta dem dela med sig av sina berättelser och dela erfarenheter med varandra, dvs. skapa ett community där din kundkrets kan mötas. 

Var konsekvent i din kommunikation. Varje mottagare kan tolka det du säger och gör på olika sätt men om du är konsekvent i din kommunikation minimeras risken för missförstånd vilket i sin tur bygger tilltro till varumärket. Det går inte att kommunicera en sak och sedan låta kunden uppleva något helt annat i exempelvis kundbemötande, på sociala medier, via produkter eller i inredning. 

Kunder idag vill göra affärer med verksamheter som är syftesdrivna, dvs de vill se att företaget agerar för något större än enbart sina produkter eller tjänster. Författaren och föreläsaren Simon Sinek, en framstående föreläsare inom motivation och ledarskap, uttryckte det så här i ett av sina Ted Talks:

”Vinst är inget syfte. Det är ett resultat. Att ha ett syfte innebär att det vi gör är av verkligt värde för andra.”

Självklart vill alla tjäna pengar men bortsett från vinstintresset bör det finnas ett djupare syfte. Mastercard t.ex. ville hjälpa äldre att känna sig trygga med digitala betalningar och satsade därför på utbildningskampanjen Betalningshjälpen 2.0. Genom att koppla ihop sitt varumärke med ett gott syfte skapade de en positiv varumärkesbild.

Så tänk efter, varför ni gör det ni gör?  Vad står ni för inom verksamheten? 

Allt gott!

 
Föregående
Föregående

Intern marknadsföring

Nästa
Nästa

Vad är holistisk marknadsföring & kommunikation?